Manastir Veselinje - Glamoč

Добротворов „Ћирилични времеплов“

У оквиру пројекта “Ћирилични времеплов – кроз архив ћирилице и српског народа у БиХ” Српско хуманитарно удружење “Добротвор” организовало је 14.07.2018. године једнодневни излет на подручју Гламоча.  Пројекат,  први овакве врсте,  има за циљ приближавање историјских чињеница млађим генерацијама на једном од највећих палеолошких налазишта у Босни и Херцеговини, али и упознавање са тренутним околностима опстанка и духовним животом, првенствено српске повратничке заједнице.

Zvono Manastir VeselinjeЋирилични времеплов започео је свој бајковити пут посјетом манастиру Веселиње гдје је домаћин, јереј Срђан Белензада сликовито упознао све присутне са историјатом предивног манастирског комплекса.  Поклонили смо се страдалницима у спомен костурници у кругу манастарског комплекса, која нијемо свједочи о страдању народа Гламоча кроз историју.

У просторијама манастирског конака, уз несебичну помоћ координаторице пројекта госпође Зорице Васковић и господина Синише Шолака који је најзаслужнији за реализацију пројекта,
предавање је одржао истакнути палеолог аутор бројних књига, др Горан Ж. Комар.Гламоч

Предавање је настављено на локалитету Шумњака, а након тога организована је посјета „Етно селу Ненадић“.

Пројекат је овјековјечен аудио и видео снимцима захваљујући господину Душку Бошковићу и његовој породици.

„Ћирилични времеплов“ је финансијски потпомогнут од стране Министарства културе и информисања Републике Србије.

Опширнији прилог о овом веома интересантном пројекту доступан је у новом двоброју часописа “Гласник” који припрема и уређује “Добротвор”.

Галерија слика

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.