ДВИЈЕ ПРАШЊАВЕ КАРТОНСКЕ КУТИЈЕ

Кутије као кутије, свако би рекао да се нема о томе пуно шта причати. Остављене поред претрпаног контејнера, прекривене прашином, сигурно су у некој остави или подруму стајале годинама.
 
На први поглед, ни по чему различите од хрпе картона којим је контејнер затрпан.  Међутим, примјетим на кутијама јединствени лого четворолисне дјетелине која својим латицама формира православни крст и ћирилични  натпис „ДОБРОТВОР“. Сјетих се одмах, ове картонске кутије су били такозвани „пакети“ из ратног периода. Пар тренутака недоумице и покупим их, кад су ме већ „позвале“.

Фасцинира ме да се на кутијама налазе нумерације (редни број пакета), затим спецификација намирница које се налазе у њима (на једној кутији ручно исписана, а на другој одштампана), те име и презиме примаоца и пошиљаоца. Педантније и оригиналније упакован „пакет“ у рату него што ми то радимо данас.
 
У том ратном периоду, у овај картон је стала сва људска невоља и срећа у истом тренутку. Пакети су током рата били од животног значаја. Бројеви којима су пакети нумерисани свједоче да их је „Добротвор“ током рата подјелио на хиљаде. А хиљаде пакета свједоче о континуитету „Добротвора“ и да се члановима помагало, колико се у тим тренуцима могло.
 
„Добротвор“ нема много архиве из ратног периода. Због тога ћемо ова два пакета сачувати, можда и за неки музеј „Добротвора“ у некој срећнијој и надамо се љепшој будућности.
 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.